Musicking.gr

Ιστότοπος για την Ινδική Κλασική Μουσική
(και την εθνομουσικολογία)

Άρθρα, Συνθέσεις για tabla, Λεξικό όρων, Βιβλιογραφία, Multimedia, Interactive Media, Links

Σχόλια και συστάσεις :

Συνιστώ τη χρήση των browsers Mozilla Firefox και Google Chrome

Παρακαλώ διαβαστε το τμήμα "About" για τους ανθρώπους που εμπλέκονται

και για οδηγίες για την πλοήγηση και τους τρόπους αναζήτησης

 

ABOUT musicking.gr

 

ποιος, τι, γιατί, συνεισφορά, διάταξη, περιεχόμενο, προγραμματισμός, βιβλιογραφία, copyright, hints & tips, ευχαριστίες.

πoιός

Σάκης Λάιος (περιεχόμενο, σύλληψη, διαχείριση)
Γιάννης Σκουλιδάς (προγραμματισμός, τεχνική υποστήριξη)

τί

Το όνομα musicking το έχω δανειστεί από τίτλο βιβλίου του Christopher Small. Ο ιστότοπος ξεκίνησε ως επέκταση ενός γραπτού project που έχω σχεδόν ολοκληρώσει, με τον τίτλο “Λεξικό όρων της ινδικής κλασικής μουσικής” (στα ελληνικά) που θέλησα να μεταφέρω σε διαδικτυακή μορφή. Ως τώρα επεκτάθηκε και σε βάση συνθέσεων για τα κρουστά Tablā. Δεν είναι ακόμη ξεκαθαρισμένο αν έχει περισσότερο εκπαιδευτικό ή blog χαρακτήρα, πάντως η πρόσβαση είναι δωρεάν και μπορείτε να τσεκάρετε, ίσως και να διαμορφώνετε.

γιατί

Καταρχήν γιατί έχω μια τρέλα με την ινδική μουσική. Αλλά και πολύ κόσμο που έχει ένα ενδιαφέρον για την εθνομουσικολογία και γενικά τη μελέτη (ίσως και μόνο την απλή ακρόαση) άλλων μουσικών, θα τον ενδιέφερε και ένα εργαλείο που θα μπορούσε να του εξηγεί μουσικές έννοιες, και θα βοηθούσε στο σχηματισμό ενός “χάρτη” τους. Για παράδειγμα, αν γραφτούν ειδικά λήμματα για τη μουσική της Τουρκίας, του Ιράν, της Αφρικής κ.λπ. θα μπορούσε κάποιος, αναζητώντας τη λέξη “κλίμακα” να δει τη σκέψη για την κλίμακα διαπολιτισμικά. Αφενός ότι υπάρχει και αφετέρου τις διαφορές στις θεωρήσεις της. Επίσης, με ενδιαφέρει η συνεργασία με ανθρώπους που θέλουν να συνεισφέρουν με διορθώσεις και παρατηρήσεις στα υπάρχοντα λήμματα και στον τρόπο πλοήγησης και χρήσης του περιβάλλοντος, ή με τη συγγραφή νέων λημμάτων. Ευχή μου είναι να υπάρξει ενδιαφέρον ώστε να γίνει κάτι σαν “εθνομουσικολογικός θησαυρός”.

συνεισφορά

Η χρήση του ιστότοπου δεν προϋποθέτει κόστος για τον χρήστη, ο οποίος μπορεί ελεύθερα να περιηγηθεί, να ενημερωθεί και να κάνει εύλογη χρήση του. Δεν υπάρχει οικονομική δέσμευση αλλά οποιαδήποτε οικονομική συνεισφορά ίσως είναι ευπρόσδεκτη. Ο τρόπος θα καθοριστεί μελλοντικά. Στην πρώτη φάση του “musicking” η προσθήκη υλικού στις βάσεις δεδομένων, σε πρακτικό επίπεδο, είναι εφικτή μόνο από τον δημιουργό. Βέβαια, οι παρατηρήσεις σας, είτε είστε (ή αισθάνεστε) ειδικοί στην εθνομουσικολογία είτε όχι, είναι για μένα πολύτιμες.

διάταξη

Ο ιστότοπος περιέχει 3 κύρια τμήματα:

  • το "περιβάλλον άρθρων" προς το παρόν για την Ινδική κλασική μουσική [με κάποια δικά μου άρθρα σε στάδιο επεξεργασίας]
  • τη "βάση ρυθμών και συνθέσεων για Tablā " [με λίγες συνθέσεις, video, και audio είναι στο στάδιο επεξεργασίας]
  • το περιβάλλον "Λεξικού όρων της ινδικής κλασικής μουσικής," που είναι το πιο ολοκληρωμένο λειτουργικά και από άποψη περιεχομένου [περιέχει αρκετά λήμματα, για το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων υπάρχει μια σύντομη περιγραφή, και για λίγο μικρότερο ποσοστό το πλήρες κείμενο].
  • και ένα τέταρτο, βοηθητικό, τη βιβλιογραφία
  • τελευταία προστέθηκε τμήμα με πολυμέσα, όπου θα βρείτε multimedia για την ινδική μουσική, αλλά και διάφορα tutorials
  • τέλος, υπάρχει και το τμήμα με τα interactive media, όπου προς το παρόν βρίσκεται ένα σταυρόλεξο (προϋποθέτει καλή γνώση και του περιεχομένου του λεξικού, αλλά και της transliterated λατινικής γραφής των λέξεων) και το Tablakeys, ένα virtual tabla interface (για να ψυχαγωγείστε παίζοντας).

Το υλικό αυτό είναι οργανωμένο σε βάσεις δεδομένων με κείμενα, φωτογραφίες, ήχους και διάφορα multimedia.

Στο “musicking” δεν προσφέρεται “μέθοδος” εκμάθησης. Είναι ένας “ανοιχτός” τόπος (για τα όρια του οποίου δεν ενημερώνεται ο τελικός χρήστης) που ο καθένας μπορεί να κάνει τη δική του διαδρομή, τόσο όσο αφορά τη μετακίνηση από λήμμα σε λήμμα στο περιβάλλον Λεξικού, όσο και από σύνθεση σε σύνθεση στο περιβάλλον συνθέσεων για Tablā. Στο πρώτο δίνονται links προς σχετικούς όρους και στο δεύτερο υποδείξεις για προ-απαιτούμενες και πιο προχωρημένες σχετικές συνθέσεις. Το παρομοιάζω με ένα σύννεφο αυτούσιων modules με χαλαρά προαποφασισμένες σχέσεις.

περιεχόμενο

Ο ιστότοπος περιέχει πρωτότυπο υλικό, που συγκεντρώθηκε ύστερα από προσωπική προσπάθεια (μετάφραση, επεξεργασία, συγγραφή). Προφανώς και έχω κάνει κάποια αξιολόγηση των πληροφοριών, επιφυλάσσομαι πάντως για μελλοντική τροποποίησή τους. Ειδικότερα για το περιβάλλον του Λεξικού (όρων της Χιντουστάνι κλασικής μουσικής) υπάρχει μονάχα το search field στο οποίο ο χρήστης ξεκινά αναζητώντας τον όρο που επιθυμεί (στα ελληνικά, english ή hindi σε latin transliteration). Στη σελίδα των αποτελεσμάτων, περνώντας τον mouse pointer πάνω από μια υπογραμμισμένη λέξη, εμφανίζεται pop-up window με σχετικούς όρους. Ο χρήστης μπορεί να μετακινήσει τον mouse pointer και να κάνει click ακόμα και στους σχετικούς όρους. Στις σελίδες των λημμάτων, διπλό click πάνω σε λέξη εκκινεί τη διαδικασία αναζήτησής της και μετάβασης στο σχετικό λήμμα.

προγραμματισμός

Η προγραμματιστική υλοποίηση έγινε από τον Γιάννη Σκουλιδά, ο σχεδιασμό των βάσεων στην MySQL από κοινού. Το layout εκκρεμεί (δεχόμαστε συνεισφορές χρόνου από web designers).

βιβλιογραφία

Ο χρήστης μπορεί να καταφύγει στον υπάρχοντα βιβλιογραφικό πίνακα, στον οποίο σύντομα θα μπορεί να κάνει περαιτέρω αναζητήσεις. Επίσης στα λήμματα υπάρχει ειδικό εικονίδιο που εμφανίζει τη σχετική με το εκάστοτε λήμμα βιβλιογραφία.

copyright

Από πλευράς copyright τα multimedia που βρίσκονται εδώ είναι προσωπικού copyright π.χ. όταν ο ίδιος παίζω όργανα, τραγουδάω, αφηγούμαι, λέω ρυθμικά σχήματα, αλλά επιφυλάσσομαι για μελλοντική χρήση και άλλου υλικού (π.χ. δεσμευμένου copyright με δικαίωμα χρήσης, δεσμευμένου copyright με εύλογη χρήση, ελεύθερου copyright)

hints and tips

  • οπουδήποτε στο περιβάλλον του λεξικού με διπλό click σε κάποια λέξη ενεργοποιείται η διαδικασία αναζήτησής της. Αν υπάρχει, μεταβαίνεται στη σελίδα του λήμματος. Αν όχι εμφανίζεται ταξινομημένη λίστα με τα λήμματα στα οποία βρέθηκε (στη σύντομη περιγραφή, στους σχετικούς όρους ή στο πλήρες κείμενο).
  • οπουδήποτε στο περιβάλλον των άρθρων με διπλό click σε κάποια λέξη ενεργοποιείται διαδικασία προβολής σύντομων πληροφοριών για αυτήν (εφόσον υπάρχει ως λήμμα στο λεξικό) και προσφέρεται η δυνατότητα μετάβασης στο σχετικό λήμμα. Για λήμματα πολλών λέξεων, επιλογή τους με drag και μονό click εκκινεί τη διαδικασία.
  • στη σελίδα με την εμφάνιση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης και τουλάχιστον για τον περιηγητή Firefox της Mozilla, μπορείτε να ανοίξετε το λήμμα που σας ενδιαφέρει σε νέο παράθυρο με χρήση shift + click ή σε νέα καρτέλα (tab) με χρήση ctrl + click.
  • για να αντιγράψετε κείμενο χρησιμοποιήστε ctrl+c  ή ctrl+insert. Για να το επικολλήσετε, ctrl+v ή shft+insert.
  • στα άρθρα το πιο ολοκληρωμένο είναι αυτό για τις πεντατονικές ενώ το άλλο για τον Raga Malkauns έχει μια κινούμενη παρτιτούρα λογοπρό και χτίζεται (σιγά-σιγά).
  • σε κάποιες συνθέσεις για Tabla υπάρχουν ήδη κάποια audio και video.
  • υπάρχουν κάποιοι κρυφοί τρόποι αναζήτησης που βοηθούν την ταξινόμηση σε κατηγορίες, αλλά είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

ευχαριστίες

οπωσδήποτε στον Γιάννη για τις συμβουλές, τις κουβέντες για την τεχνική και τη λειτουργικότητα, και τον προγραμματισμό. Στους Ροδή Βογιατζή για συμμάζεμα του about (μετά ξαναπρόσθεσα…), Ελένη Μπράτσου, Ραλλού Βογιατζή, Ρόζα Προδρόμου για editing σε κάποια αρχικά στάδια συγγραφής. Στους music-technology-gurus (Γιώργο Παπανικολάου, Κώστα Παστιάδη, Γιώργο Καλλίρη) από το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών του ΑΠΘ που έχουν ταλέντο να σε βάζουν σε ενδιαφέροντες δρόμους για να αναζητήσεις την ουσία των πραγμάτων (και χωρίς τις κατευθυντήριες γραμμές των, δεν νομίζω ότι θα είχα προχωρήσει πολύ πέρα από την αρχική έντυπη μορφή αυτού του ιστότοπου). Στην καθηγήτριά μου στο Banaras Hindu University , prof. Lipika DasGupta, για την βοήθεια στην γραφή των λέξων στα Hindi και για τις συζητήσεις που είχαμε γύρω από πολλές μουσικές έννοιες και ζητήματα. Σε φίλους και δασκάλους για το musicking.

πίσω στην αρχή της σελίδας